PRZEPIS: TRADYCYJNY ŻUREK WIELKANOCNY
Składniki (na ok.8 porcji):
Do garnka wlewamy ok.2-3 l wody i wędzony boczek w kawałku. Po zagotowaniu wody dodajemy białą kiełbasę w laskach, całość gotujemy ok.15 minut, po czym wyjmujemy z garnka kiełbasę, odkładając ją na bok. Do garnka z gotującym się boczkiem wkładamy obrane i pokrojone na duże kawałki warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i por. Całość gotujemy do miękkości, głównie marchewki. Łyżką cedzakową wyjmujemy boczek i warzywa.
Do przygotowanego wywaru z boczku i warzyw wsypujemy przyprawy: kostkę bulionu, liść laurowy, ziele angielskie i przeciśnięty czosnek. Gotujemy kilka minut, po czym wlewamy zakwas do żurku. Doprowadzić do wrzenia, doprawić majerankiem, solą i pieprzem Śmietanę mieszamy w małym garnuszku z mąką i 2-3 łyżkami wody, po czym zabielamy żurek w garnku.
Odłożony wcześniej na bok ugotowany boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do żurku. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, kroimy na połówki. Białą kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki. Żurek podajemy z kawałkami kiełbasy i połówkami jajek, przystrojony natką pietruszki.
Brak komentarzy.